Leuke kleurplaten om zelf te printen!

13 Voordelen van tekenen in de vroege kinderjaren

In deze blog worden de voordelen van tekenen en schilderen voor kinderen op een rijtje gezet. Neem een lekker kopje thee, ga lekker droog onder de glazen schuifwanden veranda zitten of neem een momentje voor jezelf op de bank. Hier zijn dé 13 voordelen die tekenen hebben voor de ontwikkeling van je kind! Veel leesplezier.

Wat zijn de voordelen van tekenen in de vroege kinderjaren?

Tekenen in de vroege kinderjaren heeft veel voordelen. Hieronder zetten wij de voordelen per vaardigheid of eigenschap op een rijtje.

1. Motorische Vaardigheden

Tijdens het tekenen versterken kinderen de kleine spieren in hun handen en vingers. Daarnaast oefenen ze ook de grote spieren in hun armen en schouders.  Deze motorische vaardigheden zijn essentieel om later te leren schrijven.

2. Creativiteit

Met verschillende teken/schilder tools en papier, kunnen kleuters creatief het proces van kunst verkennen zonder zich zorgen te maken over een specifiek eindproduct van hun inspanningen. Hierdoor zijn ze vrij om verschillende strategieën uit te proberen en zullen zij zich geen zorgen maken over voorgeschreven “regels”.

3. Cognitieve ontwikkeling

Wat vertellen kindertekeningen ons? Tijdens de vroege kinderjaren vormen de hersenen van kinderen snel neurale verbindingen. Als ze tekenen en schilderen, gebruiken ze veel van hun zintuigen. Het gebruik van deze vele zintuigen helpt om de hersenen “aan te sluiten” voor het diepere denken, denk hierbij aan dingen als: patroonherkenning, symboliek en visualisatie.

Kindertekeningen laten kortom zien wat de intellectuele staat is van het kind.

4. Planning vaardigheden

Zodra ze voorbij het krabbelstadium zijn, beginnen kinderen te plannen wat ze van plan zijn te tekenen, waar elk figuur of vorm moet worden geplaatst, en hoe ze ruimte moeten laten voor het volgende object dat ze verwachten te tekenen.

5. Coördinatie tussen oog en hand

Door te tekenen, oefent het kind in het gebruik van zijn of haar oog-handcoördinatie om de bewegingen van de handen nauwkeurig te sturen. Een bovengemiddelde oog-handcoördinatie is een voordeel bij sport, lezen en andere levensvaardigheden, zoals knopen dichtmaken en schoenen strikken op latere leeftijd.

6. Visuele waarneming

Visuele waarneming omvat: het vergelijken van vormen, het onthouden van visuele dingen, het opmerken dat voorwerpen hetzelfde zijn ook al zijn de afmetingen of kleuren verschillend, en het vinden van verborgen voorwerpen in afbeeldingen. Tekenen biedt de mogelijkheid om al deze aspecten te oefenen en helpt kinderen op latere leeftijd bij het kopiëren en onthouden van vormen, handschrift en formules.

7. Focus en grotere concentratieboog

Kinderen zijn geneigd beter en langer op te letten wanneer ze interesse hebben in iets. De vrijheid hebben om precies te kiezen wat ze willen tekenen is voor velen van groot belang.

8. Gezonde emotionele ontlading en expressie

Kinderen kunnen op verschillende manieren hun emoties en gemoedstoestand verbeteren door te tekenen. Ze kunnen een scenario tekenen van een probleem in hun leven, zoals de volwassenen in hun leven die ruzie maken. Of ze vullen de bladzijde gewoon met een sombere donderwolk.

Aan de andere kant kunnen ze ook een magisch koninkrijk tekenen waar iedereen een glimlach draagt en de zon fel schijnt, wat kan dienen als positief ontlading. Zo hielp tekenen kinderen ook door de coronapandemie heen te komen.

9. Taal.

Hoe helpt tekenen bij de taalontwikkeling van een kind? Door hun tekeningen krijgen kinderen de gelegenheid om woord-beeldverbindingen te ervaren, waarbij ze voorwerpen die ze hebben getekend, aanwijzen en benoemen.  Ze praten vaak met volwassenen of leeftijdsgenootjes over wat ze van plan zijn te tekenen, denken aan woorden in hun hoofd terwijl ze tekenen, en praten dan over de beelden op de tekening zodra deze af is.

10. Fantasie

Zonder beperkingen kunnen kinderen hun levendige fantasie gebruiken tijdens het tekenen. Praat met ze over hun tekeningen, vaak willen ze je graag het “verhaal” achter de tekening vertellen. Deze manier van verbeelden kan later van pas komen bij creatief schrijven, en het werken in de wetenschap, technologie, techniek en zelfs wiskunde.

11.  Problemen oplossen

Door te tekenen kunnen kinderen de emotionele problemen van het dagelijks leven verwerken en ook oefenen hoe ze voorwerpen op het blad kunnen manipuleren. Het gevoel meer controle te hebben over emotionele problemen is een belangrijk voordeel in alle stadia van het tekenen.

Naarmate ze volwassener worden, is het manipuleren van beelden op papier een aanwinst voor kinderen bij wiskundig denken en andere vormen van probleemoplossing.

12.  Wiskunde-voorbereidende vaardigheden

Tekenen kan een basis bieden voor wiskundige vaardigheden door concepten als evenredigheid en symmetrie op te bouwen, samen met het beïnvloeden van algemene cognitieve vaardigheden.  Het schetsen van menselijke figuren, zorgt er bijvoorbeeld voor dat kinderen zich concentreren op de lichaamskenmerken en hoe ze precies georganiseerd zijn.

13.  Geheugen

Als kinderen tekenen, trainen ze ook dat deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de geheugencapaciteiten. Als ze bijvoorbeeld iets nieuws schetsen dat ze in de kamer zien, kunnen ze zich dat in het gesprek dat rond dat voorwerp is gevoerd beter herinneren. Ze reiken tijdens het tekenen ook vaak in hun geheugen om na te denken over beelden of gebeurtenissen die ze in het verleden hebben gezien of meegemaakt en die ze met hun kunst kunnen weergeven.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen, is het belang van tekenen in de vroege kindertijd enorm en veelomvattend. Door te tekenen kunnen kinderen verhalen vertellen, emotioneel gezond worden en een groot aantal vaardigheden ontwikkelen die hen de rest van hun leven goed van pas zullen komen!

Wil je een kleurplaat delen met onze bezoekers?

Kleurplaat insturen