Leuke kleurplaten om zelf te printen!

Wil jij een fitness voedingsschema gaan gebruiken? 3 tips

Steeds meer mensen maken gebruik van een voedingsschema. Zeker onder sporters is het erg populair om op deze manier structuur aan te brengen in wat en wanneer je eet. Maar ook voor mensen die zonder sporten willen afvallen is een voedingsschema uitermate geschikt.

In dit artikel helpen we je met een paar tips op weg bij het maken van een fitness voedingsschema.

Tip 1. Je kunt zelf een voedingsschema maken, maar met een app is het vaak makkelijker

Je kunt zelf in een tekstblokje op je telefoon of in een Microsoft Excel-achtige app (zoals Google Sheets) aan de slag om een voedingsschema te maken. Je begint dan met de dagen van de week en het aantal eetmomenten dat je wilt hebben op een dag. Vaak wordt dit ingedeeld in ontbijt, lunch en avondeten, maar sommige mensen skippen bijvoorbeeld het ontbijt. En anderen hebben juist vijf, zes of zelfs meer kleinere eetmomenten op een dag. Er is hier geen goed of fout: het gaat erom wat jij wilt.

Voor veel mensen is dit een prima manier om een voedingsschema te maken. Dat is uiteraard prima. Veel mensen hechten er echter waarde aan om een app te gebruiken die ze een beetje helpt bij het maken van een voedingsschema. De beste manier om erachter te komen wat voor jou het handigst werkt is om een paar apps te downloaden en hier een beetje mee aan de slag te gaan. Werkt een van de generieke apps beter voor jou, dan kom je daar ook snel genoeg achter als je er een beetje mee aan de slag gaat.

Tip 2. Bedenk wat je wilt bereiken

Een voedingsschema is een schematische manier om een dieet uit te werken. En er zijn tal van verschillende soorten diëten. Een belangrijke reden waarom er zoveel verschillende diëten zijn, is dat mensen hele verschillende doelen hebben. Een endurance atleet zal vaak eerder een koolhydraatrijk dieet willen eten, terwijl mensen die willen afvallen vaak juist de koolhydraten uit hun dieet schrappen. Daarnaast verschillen lichamen van mensen natuurlijk enorm van elkaar. Waar een keto-dieet de een heel erg helpt om af te vallen, werkt het niet bij de ander.

Wat je dieet ook is, neem een doel in gedachten wat je ermee wilt bereiken. Dit zal je helpen bij het maken van een voedingsplan. En het uitvoeren ervan natuurlijk.

Tip 3. Hou je gerealiseerde dieet ook bij

Een voedingsschema is voor je eetpatroon als wat een budget is voor je financiën. Je legt er een plan in vast van hoe je dingen wilt gaan doen. Net als met financiën is het ook belangrijk om te kijken hoe goed je die plannen nakomt. Daarvoor kun je een app als MyFitnessPal gebruiken. Hier staan enorm veel producten al in. Zelfs streepjescodes kun je van verpakkingen scannen.

Wil je een kleurplaat delen met onze bezoekers?

Kleurplaat insturen