Leuke kleurplaten om zelf te printen!

Een huis tekenen

Een tekening van een huis zie je vaak voorkomen bij kinderen. Ze tekenen vaak een zogenoemde mens-huis-boom tekening. Het mens op de tekening is vaak het kind zelf of een familielid. Ook wordt er een huis getekend met daarnaast een boom. Vaak met een bruine stam en groene bladeren. Maar hoe teken je nou als beste een huis? Wij leggen jou stap voor stap uit hoe jij makkelijk een mooi huis kunt tekenen. Zo kun jij later je eigen huis ontwerpen!

Teken een rechthoek

Allereerst teken je een grote rechthoek, dit wordt de omtrek van het huis. Het maakt niet uit hoe groot deze rechthoek is. Kies zelf hoe groot jouw droomhuis wordt. Let er wel op dat het huis niet te lang en smal wordt, dit ziet er niet echt uit. Tip: gebruik een liniaal om de rechthoek te tekenen, zo komt jouw huis er recht en netjes uit te zien.

Teken een driehoek bovenop de rechthoek

Vervolgens teken je een driehoek bovenop de rechthoek. Deze driehoek moet aansluiten op de bovenkant van de rechthoek. Maak de driehoek een stukje breder dan de rechthoek, zodat deze iets uitsteken over de zijkanten van de rechthoek. De driehoek moet ongeveer even hoog uitzien als de rechthoek, anders ziet dit niet realistisch uit.

Teken een schoorsteen

Om de schoorsteen te maken teken je een hoge, smalle rechthoek die aan de linkerkant uit het dak steekt. Teken een kleine horizontale driehoek er bovenop. Om dakpannen te tekenen trek je een paar horizontale lijnen van de ene kant, naar de andere kant van het dak. Zorg dat de lijnen even ver uit elkaar worden getekend.

Teken een paar ramen

Teken twee ramen naast elkaar aan de linkerkant van het huis. Maak twee kleine rechthoeken. Trek vervolgens een horizontale en een verticale lijn, zodat het raam verdeel is in vier gelijke delen. Vergeet niet om genoeg ruimte over te laten voor de deur. Teken de ramen dus niet te groot.

Teken een deur

Schets een verticale driehoek aan de voorkant van het huis om een deur te maken. De deur begint aan de onderkant van het huis. Teken deze niet helemaal tot aan het dak. Vervolgens kun je de deur afmaken met een klein rondje, die de deurknop voor moet stellen.

Kleur het huis in om de tekening af te maken

Er zijn geen regels voor het inkleuren van het huis. Wees creatief en gebruik kleuren die jij zelf mooi vind. Wanneer je het huis realistisch wilt maken, gebruik dan kleuren als wit, grijs, bruin en zwart. Wil je een kleurrijk fantasiehuis tekenen? Gebruik dan felle kleuren, zoals rood, geel, groen en blauw.

Wil je een kleurplaat delen met onze bezoekers?

Kleurplaat insturen