Misschien wil jij wel architect worden of ben je net begonnen met een opleiding. In deze blog gaan we het hebben over hoe je kunt tekenen als een echte architect zodat jij later misschien wel jou eigen architecten bureau in Amsterdam kan openen of een hele nieuwe moderne stad kunt tekenen die de skyline van het Rotterdam van de toekomst kan worden! Misschien woon je zelf wel in Amsterdam en wil jij zelf leren tekenen als architect zodat je je eigen huis kunt verbouwen. In deze blog alles over het leren tekenen als een echte architect.
Voordat je begint te tekenen liggen er meestal al een aantal dingen vast. De vorm van een huis of tuin bijvoorbeeld. Deze kun je meteen gebruiken om vastere lijnen te tekenen.
Er zijn echter ook dingen die je nog niet weet of kunt voorspellen. Als woonhuis architect weet je meestal de hoogte en breedte, maar nog niet welke materialen je gaat gebruiken.
Teken je een huis in een drukke stad zoals Amsterdam of een gerenoveerde boerderijwoning? Zo heb je te maken met een tal van aspecten die bepalend zijn voor hoe je tekent.
De meeste architectonische tekeningen worden grover geschetst met houtskool, kleurpotloden, verf, etc. Tijdens het schetsen hoef je nog niet alles heel secuur te tekenen. Je maakt dan iets grotere bewegingen met je arm zodat je redlelijk vrij en op gevoel kunt tekenen.
In het begin hoeft nog niet alles perfect te zijn. Er is geen enkel architecten bureau het ooit gelukt om in een keer een perfecte tekenen te maken. Denk er vooral niet te veel bij na, de details komen later wel!
De ramen zijn in een architecten tekening altijd donker van kleur. Dit doen we omdat donkere kleuren diepte indiceren. Het maakt de tekening wat levendiger en realistischer.
Nu dingen wat meer vorm krijgen kun je laten zien dat je een echte architect in je hebt. Je begint nu na te denken over de materialen die je wil gaan gebruiken en voegt deze toe met kleur en vorm. Teken ook de omgeving van je woning. Teken je bijvoorbeeld een woning in Amsterdam, dan teken je niet alleen jouw huis, maar ook de grachten, de omliggende woningen, het vondelpark op de achtergrond, etc. Dit is het makkelijkste met nieuwbouw woningen omdat die er redelijk hetzelfde uitzien en oude Amsterdamse woningen vaak veel details hebben die je mee moet nemen in je tekening.
Om een beter gevoel te krijgen van hoe de ruimte eruit komt te zien is het belangrijk om verschillende details te belichten en te tekenen vanuit meerdere perspectieven. Teken niet alleen een vooraanzicht of een bovenaanzicht, maar probeer echt om je woning of je tuin zo goed mogelijk in kaart te brengen.
Om meer diepte te creëren en een meer realistisch eindresultaat te behalen breng je zogenoemde highlights en schaduwen aan in je tekening. Dit zorgt voor meer levendigheid en geeft je tekening een hele mooie en realistische indruk.
Je creëert meer contrast en een 3D-effect. Een goede vuistregel is hoe dichter bij het voorwerp, hoe lichter de kleuren en hoe verder het voorwerp, hoe donkerder de kleuren.
Als je serieus overweegt om echt iets aan je woning te doen adviseren wij je dat het altijd verstandig is om een architecten bureau in te huren.