Leuke kleurplaten om zelf te printen!

De voordelen van kleuren voor jong & oud

Iedereen heeft zich vroeger wel geamuseerd met verschillende kleurplaten en wellicht doen kinderen het nog steeds. Als volwassen kleuren is ook een leuke activiteit en het hoeft echt niet perse iets te zijn voor alleen kinderen. Bij een kinderopvang wordt er bij kinderen altijd al veel aandacht besteed aan het kleuren van kleurplaten, en dat is niet zomaar. In dit artikel beschrijven we de voordelen van kleuren voor jong en oud!

De voordelen voor kinderen

Voor kinderen heeft kleuren vooral veel voordelen in de ontwikkeling waar ze bij een kinderopvang vooral mee bezig zijn. Zo stimuleert kleuren de verbeelding en creativiteit van een kind. Ze gebruiken tekenen namelijk als ondersteuning voor hun eigen verhaaltjes en kleuren helpen hierbij de verbeelding te zijn. Ook moedigt het emotionele intelligentie aan, omdat ze emoties identificeren en deze op papier uitrukken met behulp van kleur. Hierdoor wordt de mentale gezondheid versterkt.

Met tekenen en kleuren is soms veel concentratie nodig. Kleuren is een leuke en effectieve manier om dit te kunnen stimuleren bij een kind en dat werkt ook. Ook kun je door tekenen en kleuren de ontwikkeling van een kind meten. Waarschijnlijk zou je kind namelijk beginnen met het kleuren buiten de lijntjes maar door ontwikkeling zou je kind dit afleren en dat kun je vervolgens zien. Bij een kinderopvang worden veel van deze onderwerpen onder aandacht gebracht daarom is het thuis helpen doormiddel van kleuren belangrijk zodat je kind een betere ontwikkeling heeft.

De voordelen voor volwassenen

Ook voor volwassenen neemt kleuren veel voordelen met zich mee. Als eerste helpt het bij het verlichten van stress en angsten. Kleuren kan namelijk hetzelfde effect hebben op de hersenen als meditatie waardoor je een rustige geest krijgt. Perfect om s ’avonds na je werk even te kleuren met een lekker kopje thee.

Ook voor volwassenen helpt kleuren met je concentratie te verbeteren. Je kunt zelfs je slaap verbeteren met kleuren. Dit komt omdat je waarschijnlijk je telefoon aan de kant legt als je gaat kleuren. Blauw licht van onze telefoon houd ons namelijk langer wakker. Dus kleuren voordat je naar bed gaat is ideaal voor een betere nachtrust. Natuurlijk ook omdat je niet meer veel informatie binnen krijgt van social media.

Wil je een kleurplaat delen met onze bezoekers?

Kleurplaat insturen