Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
9 augustus 2021

Een geheime tekening maken

Soms wil je een tekening of tekst maken voor een speciaal iemand. Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen zomaar kan zien wat jij gaat sturen. Je kan je tekening of bericht natuurlijk in een envelopje stoppen of dubbel vouwen, maar dan is er toch misschien iemand heel nieuwsgierig naar de inhoud hiervan. Om te zorgen dat jouw tekening of bericht echt geheim blijft hebben wij een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Tekenen met citroen

Hoe gezond is citroen? Dat weten we allemaal wel, maar wist je ook dat je er mee kan tekenen? Het sap van een citroen is eigenlijk onzichtbare inkt. Je hoeft maar een citroen uit te knijpen en je kan met een kroontjes pen of een wattenstaafje een tekening maken of een berichtje schrijven. Je kan natuurlijk ook een ander spits voorwerp gebruiken om te schrijven. Al je het sap daarna weer laat opdrogen is het alsof er nooit iemand op het briefje heeft geschreven. Het is wel handig als je de ontvanger laat weten hoe deze het bericht zichtbaar moet maken. Je kan het briefje onder een strijkijzer leggen of je kan het dicht bij een kaars houden. Dit is natuurlijk wel wat gevaarlijker. Je kan het briefje ook tegen een warme verwarming houden. Het gaat er om dat het briefje warm wordt. Zo wordt de tekening of het berichtje weer zichtbaar.

Tekenen met wasco

Als je citroensap en warmte toch nog wat veel vindt, kan je de tekening of het berichtje ook met wasco maken. Gebruik een witte wasco om op een wit papier de tekening of het berichtje te maken. Als je tekent zal er in eerste instantie dus niks te zien zijn. Als je het bericht of de tekening weer zichtbaar wilt maken moet je er overheen gaan met waterverf. Als je met waterverf over de wasco gaat dan zie je dat de lijnen waar je getekend hebt niet mee kleuren en zo wordt langzaam maar zeker jouw tekening weer zichtbaar.

Geheimschrift maken

Als je een bericht wilt sturen en je wilt dat het onleesbaar is dan kan je ook gebruik maken van geheimschrift. Verzin samen met de persoon naar wie je de berichtjes wilt sturen een geheimschrift en zorg dat alleen jullie de oplossing hebben van het geheimschrift. Zo weet je zeker dat niemand anders jullie geschrift kan lezen.