Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
22 maart 2022

Hoe hou je het bed van je kind schoon?

Iedereen die kinderen heeft weet nou eenmaal dat kinderen soms een beetje vies kunnen zijn. Ze proberen vaak dingen uit en vinden het dan niet erg om vuil te worden. Dit is ook van levensbelang voor het ontwikkeling van je kind. Door je kind altijd steriel te houden bouwen ze ook geen afweer op! Het is dus goed dat je kind veel buiten speelt en de wereld verkent. Toch is het wel vaak goed voor de ontwikkeling van je kind om de slaapkamer en het bed goed schoon te houden. Het aanleren van je kind om een schone slaapkamer te hebben is een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van hun verantwoordelijkheidsgevoel. Lees de onderstaande tips om er voor te zorgen dat jouw kind een schone kamer blijft hebben.

Benadruk

Benadruk richting je kind dat persoonlijke hygiëne belangrijk is. Persoonlijke hygiëne is nodig voor een kind om zowel mentaal als sociaal mee te gaan met hun leeftijdsgenootjes. Zorg dan ook zelf dat je persoonlijke hygiëne goed is. Je moet natuurlijk een goed voorbeeld geven voor je kind. Zorg dat de rest van het huis ook netjes opgeruimd is en attendeer je kind erop dat ze dit schoon moeten houden.

Taken

Begin met het geven van kleine klusjes aan je kind. Spreek met ze af dat ze iedere dag hun bed meteen opmaken wanneer ze uit bed komen en dat ze hun vuile was op een plek in het huis neerleggen. Wees streng maar leg ook uit waarom dit zo belangrijk voor ze is.

Reinigen

Kinderen hebben soms wel eens een ongelukje in bed, dus laat ook eens het matras reinigen. Het matras reinigen zorgt ervoor dat jouw kind de dag erna gewoon weer goed kan slapen. Wanneer er veel plas vlekken in het matras zitten is dit ook niet fijn voor je kind.

Regels

Spreek bepaalde regels af over wat wel en niet op de slaapkamer of in bed mag. Veel huishoudens hebben bijvoorbeeld de regel dat er op bed niks gegeten wordt aangezien er veel kruimels achter kunnen blijven. Ook kun je afspreken met je kind dat er geen schoenen op bed mogen.