Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
26 februari 2023

Kleuren voor volwassenen

Tegenwoordig is kleuren al lang niet meer alleen voor kinderen. Ook volwassenen kleuren steeds vaker. Er zijn voor volwassenen dan ook kleurboeken en verschillende handige accessoires. Voor volwassenen is kleuren vaak een manier om even te ontspannen. Even ontsnappen aan alle drukte en de dagelijkse stress. Bovendien kan je er al je creativiteit in kwijt. Het maakt niet uit hoe je een kleurplaat invult. Wil je nog creatiever kleuren als volwassenen? Dan kun je tegenwoordig zelfs kiezen voor bullet journaling. Hier heb je geen lijnen die je moet inkleuren, maar mag jij je hele boekje gaan invullen en dus ook alles helemaal zelf tekenen. Dit is voor de echte creatieveling.

Voordelen

Het is net al gezegd, maar ontspannen is een van de grootste voordelen aan het kleuren voor volwassenen. Volwassenen hebben vaak en veel te maken met stressvolle situaties. Dit kan in hun werk zijn, maar ook in hun persoonlijke leven. Kleuren helpt om even te kalmeren en te concentreren op het stukje wat je op dat moment aan het kleuren bent. Een ander voordeel is het concentreren zelf. Doordat je focust op een klein stukje moet je aandacht hebben voor detail. Je geheugen kan op die manier getraind worden, maar ook gestimuleerd worden. Het kan dan weer helpen om beter te presteren op werk of ergens anders. Als laatste is het een voordeel dat je kunt experimenteren met kleuren. Je kan kleuren combineren, je kan ontwerpen en je kan op die manier uitdrukking geven aan jezelf.

Wist je dat kleuren ook heel erg belangrijk is in het onderwijs. Het biedt namelijk ook veel voordelen voor kinderen. Lees meer in deze blog!

Stijlen en thema’s

Er zijn dus verschillende kleurboeken voor volwassenen. Deze zijn er in allerlei stijlen en thema’s. Je hebt complexere onderwerpen, zoals mandala’s en geometrische vormen, maar er zijn ook kleurplaten en kleurboeken gebaseerd op landschappen, dieren en bloemen. Je hebt tegenwoordig zelfs kleurplaten die je zelf kan ontwerpen en bestellen. Ontwerp bijvoorbeeld een kleurplaat van je serre in Tilburg of van je hond en bestel. Kleur vervolgens de kleurplaat in en geniet van jouw zelfgemaakte kleurplaat door hem in huis op te hangen. Dit is nog relatief nieuw en is eens wat anders dan een foto.

Therapie

Wist je dat de kleurplaten niet alleen gebruikt worden door volwassenen zelf die kleuren leuk vinden, maar dat ze ook gebruikt worden in therapiesessies? Dit komt, omdat kleuren kan helpen bij het verminderen van angst, depressie en stress. Door te kleuren kunnen mensen die in therapie zijn vaak hun emoties beter uiten en verwerken en kan de therapeut hierover met ze in gesprek gaan.

Serre tilburg