Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
17 juni 2022

Kleurplaat om wat van te leren

Kleurplaten zijn natuurlijk altijd leuk. Maar, waarom dan geen kleurplaat waar je kind wat van kan leren? Eigenlijk helemaal niet zo gek bedacht toch? Wil jij dat je kind al wat meer leert over de wereld, zonder dwang en met plezier? Dan is het misschien wel leuk om specifieke kleurplaten te kiezen. Voordat je het weet is jouw kind jou nog eens te slim af… 

Kleurplaat van het gebit 

Een tandarts spoed in Dordrecht geeft aan dat het inderdaad heel handig is om aan de hand van een kleurplaat bijvoorbeeld al wat duidelijk te maken over het gebit. Het is daarbij wel belangrijk om de interesse van een kind te blijven volgen. Ga niet zitten hameren om het verschil duidelijk te maken tussen een kies en een tand, als het kind daar nog niet aan toe is.  

Menselijk lichaam 

Het is ook interessant om afbeeldingen van het menselijk lichaam te laten inkleuren. Organen, botjes, bedenk allemaal maar wat er mogelijk is. En, wat je doet met het menselijke lichaam? Dat kun je natuurlijk ook met dieren toepassen. Zo leert je kind al kleurende wijze wat voor dieren er allemaal zijn. Daarbij kun je aan kleurplaten met dieren uit het bos denken, zoals een egel, maar ook aan bijvoorbeeld dieren uit verre landen. Een mooie kleurplaat van een leeuw, een flamingo of een olifant? Het kan allemaal. 

Technisch inzicht 

Het is zelfs mogelijk dat je kind wat technisch inzicht ontwikkelt met een kleurplaat. Zo kun je kiezen voor kleurplaten van diverse voertuigen. Laat daarbij los, wat volgens jou de kleuren zijn die je zou moeten gebruiken. Wat is er mis met een roze brandweerauto? Het is juist heel goed dat de fantasie geprikkeld blijft. Dit betekent ook dat je kind mag afwijken van wat gebruikelijk is. Zo leert je kind namelijk creatief te blijven denken, zonder daarop beoordeeld te worden. 

Sociale kleurplaten 

Is jouw kind sociaal niet zo vaardig? Misschien helpt het dan om een kleurplaat te kiezen met sociale situaties. Denk daarbij aan een kleurplaat van een schoolplein met kinderen. Aan de hand van de verschillende activiteiten die de kinderen op de kleurplaat uitbeelden zou je voorzichtig een gesprek kunnen aangaan over sociale activiteiten. ‘Hoe kan dat kindje dat daar alleen staat op die kleurplaat van dat schoolplein, misschien ergens meedoen?’. Het kan een interessant gesprek zijn. Het kan zijn dat het kindje dat niet zo goed weet, maar het kan ook zijn dat het kindje het eigenlijk wel prima zo vindt. Dit zijn gesprekken waarmee je wellicht wat meer over jouw kind kunt ontdekken. Drijf het echter niet op de spits. Als het te moeilijk is voor het kind, doe je een stapje terug. Alleen al het kleuren is een mooie bezigheid en dat moet je niet met te veel pedagogiek tenietdoen. 

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook zeker onze blog over hoe je emoties kunt tekenen.