Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
28 juni 2022

Kleurplaten en van rijangst afkomen 

Veel mensen ontwikkelen een rijangst en stappen vervolgens jarenlang nooit meer in aan de bestuurderskant van de auto. Ooit enorm geschrokken van een ongeluk of door het niet te veel rijden te weinig ervaring op de weg krijgen, kan leiden tot helemaal niet meer willen autorijden. Mocht je dit herkennen dan kun je wel eens verrast worden door het effect van een kleurplaat van een auto. 

Onbekend maakt onbemind 

Hoe langer je niet meer autorijdt, hoe hoger de drempel wordt. Dan kan alleen al als iemand vraagt wanneer je weer gaat autorijden, je de kriebels bezorgen. Je gaat met andere woorden steeds meer alles wat met autorijden te maken heeft, vermijden. Dit maakt juist de angst steeds groter. Weer onbekend, maakt immers onbemind.  

Wat gebeurt er als je een kleurplaat kleurt 

Feitelijk zie je misschien niet zoveel gebeuren. Maar, kleuren helpt enorm om rust in jezelf te vinden. Daarom is het ook zo interessant om net datgene te kleuren waar je angst voor voelt. Je kunt dan namelijk kiezen om daar iets moois van te maken. In plaats van een bange chauffeur kleur je een blije chauffeur, dat soort dingen. Op deze manier ga je de ervaring met het voertuig dus letterlijk opnieuw inkleuren. 

heerlen-rijles

Welke kleurplaat is voor mij? 

Er zijn verschillende kleurplaten van verschillende voortuigen. Heb je specifiek rijangst gekregen voor het rijden in een vrachtwagen? Dan ligt het voor de hand om te kiezen voor een kleurplaat met een vrachtwagen. Daarnaast is het voor de beleving van belang, dat als je een eigen auto hebt, dat je dus op zoek gaat naar een kleurplaat met het merk van je auto. In ieder geval het model moet een beetje kloppen. Vervolgens ga je aan de slag met het kleuren van de auto. Dat mag in de kleur van de auto die je hebt, maar dat mag ook in een andere kleur.  

Het lijkt allemaal zo onbelangrijk, maar het is een eerste stap. Een eerste stap met een hernieuwde kennismaking met de auto. Daarna zijn er nog een heleboel vervolgstappen. Het belangrijkste is: stapje voor stapje.  

Bestuurderskant 

De volgende kleurplaat is er één waarbij het stuur van een voertuig duidelijk zichtbaar is. Op die manier word je weer op een goede manier vertrouwd met de bestuurderskant van de auto. Vervolgens kun je een stapje verder gaan. Je gaat aan de bestuurderskant van je auto zitten. Je gaat, met iemand erbij, als je dit fijn vindt, nalopen of je alles nog weet: waar zit de rem, de koppeling en het gas? Hoe krijg je de ruitenwissers aan, dat soort dingen. 

Gaat dit allemaal vrij goed? Dan kun je eens een blokje om gaan, in een rustig stuk ga je dan rijden. Vind je zelfs dat nog te spannend? Dan kun je ook nog kiezen voor het volgen van een rijles in Heerlen.  

Het hele concept van stapjes gaat erom dat je stapjes neemt die niet te groot zijn, maar wel groter dan de comfortzone waarin je je nu bevindt. Merk je dat een stap te groot is? Zoek dan naar een stap die daartussen zit.  

READ  Kleuren voor volwassenen