Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
6 september 2021

Een regenboog aan kleuren op je bord

Er is toch niks mooier dan een regenboog aan kleuren op je bord als je gaat eten. Eigenlijk zou je iedere dag een stuks groente of fruit moeten eten in alle kleuren van de regenboog. Elke kleur brengt namelijk een ander gezond voordeel met zich mee. Buiten dat het natuurlijk super gezond voor je is, is het ook gewoon lekker om af en toe een goed stuk fruit of groente te eten. Wat de kleuren van je groente en fruit nu precies betekenen zullen wij je uitleggen in deze blog.

Paars

We beginnen gelijk met een van de meest bijzondere kleuren van ons kleurenspectrum, namelijk paars. De meest bekende paarse groente is aubergine. Aubergine heeft een neutrale smaak en wordt daarom vaak gebruikt in mediterrane gerechten. Iets minder bekend paars fruit zijn acai bessen. Deze bessen worden tegenwoordig in ontzettend veel dingen verwerkt zoals in Acai berry extreme en verschillende fruit bowls. Acai bessen zijn goed voor de doorbloeding van je bloedvaten en daarom lekker gezond!

Groen

Groene groente zijn toch wel de meest bekende groente. Broccoli is daarin veruit wel de bekendste. Broccoli is van zichzelf al super gezond en hoe groener hoe beter! Naast broccoli zijn bladgroente ook super gezond. Dat komt omdat ze vol zitten met verschillende vitamine en mineralen die je afweersysteem ondersteunen.

Geel

De kleur geel in groente hebben ze te danken aan het mineraal kalium. Kalium is niet alleen goed voor het reguleren van de bloeddruk, maar ook nog eens goed voor de werking van je zenuwstelsel. Een van de bekendere gele groente is de gele paprika. Naast deze zijn verse mais, koolraap en flespompoen ook hele gezonde gele groente.

Oranje

Oranje, de kleur van sinaasappelen en mandarijnen, maar ook van wortels. Wortels zijn oranje omdat ze vol zitten met het stofje bètacaroteen. Dit stofje is goed voor je ogen. Sinaasappelsap zit vol met vitamine C. Vitamine C is goed voor je omdat het de aanmaak van collageen stimuleert en zorgt dat je botten en kraakbeen sterk blijven.

Rood

De meest bekende en gezonde rode groente zijn tomaat en paprika. Ook in rode paprika zit veel Vitamine C. In tomaat zit het stofje lycopeen. Dit zorgt niet alleen voor de rode kleur van een paprika, maar is ook nog een antioxidant.

READ  Creatief zijn met kleuren