Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
7 november 2023

Kleur in je moderne tuin zelfs in de herfst en winter?

Wanneer de herfst en winter is aangebroken, kunnen tuinen vaak hun kleur verliezen en er kaal en somber uitzien. Je buitenruimte hoeft niet saai en er levenloos uit te zien tijdens de koudere maanden. Met de juiste planning en plantenkeuze kun je de kleuren in je moderne tuin behouden. In deze blog geven we je enkele tips voor een kleurrijke tuin voor de herfst en winter.

Plant winterharde bloemen en planten

Het planten van winterharde planten en bloemen is een manier om kleur in je tuin te behouden. Winterharde plansoorten worden vaak gebruikt om moderne tuinen te creëren. Er zijn diverse plantsoorten die geschikt zijn voor het koudere seizoen. Enkele voorbeelden van winterharde bloemen zijn:

Sneeuwklokjes

Winterheide

De winterheide is een populaire plant keuze voor kleur in de winter. De plant biedt het hele jaar door bloemen in de kleuren roze, paars en wit.

Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)

De winterjasmijn is een klimplant die heldergroene bloemen produceert in de winter en het vroege voorjaar. De heldergroene bloemen voegen een vrolijke noot toe aan je tuin tijdens de sombere maanden.

Camellia

De Camellia is een wintergroene struiksoort met opvallende roosachtige bloemen die in de late herfst tot aan de winter kunnen bloeien. Deze struik is te vinden in verschillende kleuren.

Het kiezen van winterharde planten kan ervoor zorgen dat je tuin het hele jaar kleurrijk blijft. Deze planten zijn bestand tegen de lage temperaturen. 

Sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes zijn vroege lentebloeiers, maar hun groene bladeren komen al vroeg in de winter tevoorschijn. De bloei van sneeuwklokjes kondigen de komst van de lente aan en voegen subtiel wat groen toe aan je tuin.

Toevoeging van wintergroen

Naast bloemen kunnen wintergroene planten zoals coniferen, de hulst en de buxus helpen om kleur in je tuin te behouden. Deze plantsoorten behouden het hele jaar door hun bladeren in tegenstelling tot andere planten. Het behoud van bladeren biedt hierdoor een groene achtergrond in je tuin. Overweeg het plaatsen van enkele wintergroene struiken om je tuin een moderne uitstraling te geven.

Tuin verlichting

Kleurrijke moderne tuin decoratie

Voor nog meer kleur in de tuin kun je kleurrijke accessoires en decoraties gebruiken. Denk aan gekleurde tuinmeubels, decoratieve plantpotten, vogelvoerders. Deze items kunnen je tuin eenvoudig opfleuren. Wil je niet weten hoe je kleuren buitenshuis kan toepassen, maar binnenshuis? Lees dan onze blog over creatieve manieren om je huis kleur te geven.

Verlichting voor extra sfeer

Het gebruik van buitenverlichting kan je tuin ook in de avond tot leven brengen. Kies voor sfeervolle tuinverlichting om een warme gloed of bepaalde elementen in de tuin te accentueren. Verlichte paden en bomen kunnen je tuin een moderne uitstraling geven.

Met deze tips kun je het hele jaar door kleur behouden in je tuin. Door zorgvuldig te selecteren welke planten en accessoires je gebruikt, kun je een moderne tuin creëren waar je het hele jaar door van kunt genieten!

Meer blogs lezen? Lees dan Hoe creëer je warmte in huis met kleuren?