Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
27 juni 2023

Schaduw en licht in je tekeningen creëren

Tekenen begint vaak bij een schets en uiteindelijk wordt een schets verder getekend tot het gewenste resultaat. Het creëren van schaduw en licht in je tekeningen zorgt ervoor dat je tekening levendig wordt. Het voegt diepte, realisme en dimensie toe aan je creatie. In deze blog lees je hoe je schaduw en licht in je tekeningen kunt creëren.

Technieken voor het tekenen van schaduwen en licht

Er zijn verschillende soorten technieken die je kunt gebruiken om schaduw en licht te tekenen in je tekening. Hieronder vertellen we meer over de verschillende soorten technieken.

Hatching en cross-hatching

Hatching en cross-hatching zijn technieken waarbij je gebruik maakt van lijnen om schaduw en lichtgradaties te creëren. Bij hatching gebruik je parallel lijnen waarmee je schaduw en licht kunt maken door ze dicht bij elkaar te zetten of onderaan dikker aan te zetten. Bij cross-hatching maak je meerdere lagen lijnen die elkaar kruisen om donkere tonen te creëren. Je kunt beide technieken gebruiken als je gedetailleerd of subtiel schaduw en licht wilt creëren in je tekening

Stippen

Bij deze techniek zet je kleine stippen naast elkaar en vervolgens creëer je een schaduw. Hoe dichter je de stippen langs elkaar zet, hoe donkerder je schaduw wordt. Zet je de stippen verder uit elkaar, dan heb je meer licht in je tekening. Je kunt er ook voor kiezen om kleine en grote stippen te maken. Varieer met de grootte tot je een gewenst effect hebt!

Blending

Met deze techniek is het de bedoeling dat je gaat vervagen. Je kunt hiermee zachtere overgangen creëren tussen schaduw en licht. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kan gebruiken om te blenden in je tekenening. Voorbeelden zijn wattenstaafjes, je vingers of een doezelaar. Probeer alle hulpmiddelen uit en kijk dan welk effect je het meeste aanspreekt!

Inspiratie voor schaduw en licht

Vind je het lastig hoe je dit onderdeel moet verwerken in je tekening? Kijk dan rond in de omgeving waar je bent en let erop hoe de schaduw en het licht valt. Houd even de focus erbij, vooral als ze net bij jou thuis een omvormer aan het plaatsen of bekijken zijn. Heb je nog een omvormer nodig? Bekijk hier solaredge 1 fase. Je kunt ook proberen om de ruimte waar je bent na te tekenen, zo krijg je er meer een gevoel bij hoe je dit in je tekening gaat verwerken.

Wil je meer leren over tekenen? Lees dan ook “Tips om beter te worden in tekenen” en “Alles over tekenen