Hoe kleuren in verschillende landen iets anders kunnen betekenen
Kleuren zijn overal om ons heen. Kinderen gebruiken ze om creatief te zijn, volwassenen om sfeer te creëren of betekenis uit te drukken. Maar wist je dat de betekenis van kleuren niet overal ter wereld hetzelfde is? In verschillende landen en culturen kunnen kleuren heel andere gevoelens, tradities of boodschappen oproepen dan we hier in Nederland gewend zijn. In deze blog kijken we naar de verschillen en kijken we hoe kleuren internationaal worden gebruikt en geïnterpreteerd.
Rood
In veel westerse landen, waaronder Nederland, associëren we rood vaak met liefde, passie en warmte. Denk aan Valentijnsdag of een rood hartje op een kleurplaat. Maar rood kan ook waarschuwen, zoals bij verkeersborden of een alarmknop. In China heeft rood juist een compleet andere betekenis: geluk, voorspoed en feest. Tijdens het Chinese Nieuwjaar zie je overal rode decoraties, enveloppen en kleding. Het is de kleur van bruiloften en vieringen. In Zuid-Afrika daarentegen wordt rood ook geassocieerd met rouw en verlies, wat weer een heel andere lading geeft. Zo zie je dat 1 kleur op zoveel verschillende manier geïnterpreteerd kan worden.
Wit
Wit staat in Nederland en veel Europese landen symbool voor zuiverheid, onschuld en vrede. Het is de kleur van trouwjurken, duiven en vaak ook de basis voor veel kleurplaten. In andere delen van de wereld heeft wit een heel andere betekenis. In India, China en veel andere Aziatische culturen wordt wit juist geassocieerd met rouw en de dood. Het is gebruikelijk dat mensen in het wit gekleed gaan tijdens een begrafenis, waar wij dan weer eerder zwart zouden dragen.
Geel
Geel roept bij veel kinderen vrolijke gevoelens op: de zon, bloemen of een glimlach. In veel westerse landen wordt geel geassocieerd met energie, optimisme en plezier. In Frankrijk heeft geel historisch ook een negatieve betekenis gehad: het werd ooit gebruikt om verraders of zieke mensen aan te duiden. Maar in boeddhistische landen zoals Thailand is geel juist een heilige kleur, die vaak wordt gedragen op religieuze dagen of door monniken. In Egypte wordt geel geassocieerd met eeuwigheid en onsterfelijkheid, wat dus weer een andere insteek is.

Groen
Groen staat in Nederland vooral voor natuur, frisheid en duurzaamheid. Op kleurplaten wordt het vaak gebruikt voor gras, bomen en bladeren. Ook in de islamitische wereld is groen een belangrijke kleur die vaak symbool staat voor leven en paradijs. Toch is groen niet overal positief. In sommige Zuid-Amerikaanse landen wordt groen ook gelinkt aan jaloezie of bedrog. De context bepaalt dus vooral hoe een kleur wordt opgevat/beleefd.
Zwart
Zwart is in veel westerse culturen de kleur van rouw, mysterie of macht. Tegelijk wordt het ook gezien als stijlvol, denk aan zwarte galakleding of een klassiek zwart ontwerp. In Afrika kan zwart echter ook staan voor volwassenheid en spirituele wijsheid. En in Japan is zwart soms zelfs een feestelijke kleur, afhankelijk van de context.
Waarom is dit interessant voor kinderen?
Voor kinderen die opgroeien in een multiculturele wereld, of die op jonge leeftijd al kennismaken met andere culturen via school, familie of internet, is het waardevol om te leren dat kleuren niet universeel zijn. Een kleurplaat met een rode jurk kan in het ene land liefde betekenen, en in het andere land juist verdriet of waakzaamheid. Door kinderen bewust te maken van culturele verschillen, geef je ze niet alleen creatief inzicht, maar ook begrip voor anderen. Kleur wordt dan niet alleen iets moois, maar ook iets betekenisvols. Ben je als ouder, verzorger of leerkracht op zoek naar manieren om kinderen meer mee te geven over hun achtergrond, cultuur of identiteit? Dan kun je ook eens kijken naar bronnen die meer weten over afstammingsinformatie voor kinderen ondersteunen. Kleuren en symboliek kunnen daar dan weer een speels onderdeel van zijn.
Kleuren spreken, maar niet overal dezelfde taal. Door stil te staan bij de culturele betekenissen van kleuren, worden kleurplaten, kunst en dagelijkse keuzes nog veel interessanter. Dus de volgende keer dat je een kleurplaat op kleurplaat24.nl kiest of inkleurt, bedenk dan eens: wat betekent deze kleur in een andere cultuur?