Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
9 juli 2022

Tips om te kleuren als een professional

Kleuren dat doe je toch alleen als kind op de basisschool? Nee, kleuren is weer helemaal in! Denk bijvoorbeeld aan de kleurplaten- en boeken voor volwassenen. Daarbij lijkt het inkleuren van een plaat misschien kinderspel, maar er komen een hoop technieken bij kijken. Wil je bijvoorbeeld de Volkswagen Polo van de rijschool in Maastricht inkleuren, dan moet je bijvoorbeeld werken volgens de primaire kleuren. Verder speelt schaduw en werken in lagen een rol. In dit artikel geven we een aantal tips, waarmee jij leert om te kleuren als een professional. Lees snel verder!

Primaire kleuren

Misschien ken je de primaire kleuren nog van vroeger op school. Voor degene die het even niet meer weet, leggen we het graag uit. De primaire kleuren zijn rood, blauw en geel. Deze zijn afkomstig uit de zogeheten kleurencirkel. Deze kleurencirkel geeft weer op welke manier primaire doorlopen in secundaire en tertiaire kleuren. Op zoek naar een visueel beeld? Zoek op ‘de kleurencirkel van Itten’. Kleur de lesauto van de rijschool in Maastricht in door zelf kleuren te mengen. Hoewel er kant-en-klaar kleurpotloden zijn is het beter om deze zelf te mengen. Hierdoor heb je in plaats van één kleur, wel tien verschillende kleuren groen die je bijvoorbeeld kan creëren. Wees creatief met kleuren!

Vermijd zwart

Wil je donkerrood maken, dan is het verleidelijk om een zwart potlood erbij te pakken om dit te verwezenlijken. Toch heeft zwart vaak ongewenst effect, omdat je zwarte strepen krijgt en het er smoezelig uit gaat zien. Gebruik in plaats daarvan een andere donkere kleur, zoals groen of blauw. Gebruik hierbij de complementaire kleur van de kleur die je wil verdonkeren. Wil je blauw verdonkeren? Kies dan voor oranje, terwijl je bij rood gebruik moet maken van groen.

Schaduw

De lesauto van de rijschool in Maastricht een schaduw geven? Ook hierbij maak je gebruik van de kleurencirkel van Itten. Het is namelijk van belang om schaduw te creëren op basis van de complementaire kleuren. Wil je een binnen schaduw creëren in een rondje, dan dien je gebruik je te maken van de complementaire kleur. Is de cirkel groen, dan zul je groen met rood moeten mengen aangezien dit de complementaire kleur is van groen.

Rijschool Maastricht