Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
7 juli 2022

Tips voor de mooiste kleurplaten

Het kan goed zijn dat jij net de nieuwe ontdekking hebt gedaan en nu helemaal verslaafd bent aan kleurplaten. Dat is ook niet gek want het houdt je lekker bezig, vooral tijdens de natte wintermaanden en zorgt ervoor dat je jouw creativiteit voedt. Om meer plezier te hebben in het inkleuren van de mooiste kleurplaten kun je altijd je technieken en tekenmaterialen verbeteren en veranderen. In deze blog geven we je een aantal handige tips om je kleurplaten nog mooier te maken.

Zorg altijd voor goede verlichting bij het kleuren

Goede verlichting is belangrijk om de kleuren goed te kunnen zien. Het kan namelijk goed voorkomen dat je een kleurplaat heel mooi inkleurt en vervolgens de kleurplaat in goed licht bekijkt. In dit geval kan het dan voorkomen dat je helemaal niet meer tevreden bent omdat alle kleuren anders uitvallen of je ineens ziet dat je met de druk van de kleuren verandert bent, waardoor je een onregelmatig effect krijgt.

Goede verlichting is ook belangrijk voor de ogen. Je kunt namelijk vermoeide ogen krijgen als je lang bezig bent met kleuren met slechte verlichting, dit kan dan weer lijden tot hoofdpijn.

Zorg dat je goede materialen hebt

Er is niets zo jammer dan halverwege de kleurplaat zijn en de potlood punt breekt af en je hebt geen slijper, of de viltstift is leeg. Het kan ook voorkomen dat je toch niet tevreden bent over de kleur die je hebt gekozen, in dit geval is een goede gum belangrijk.

Kleur dezelfde kleurplaat meerdere keren

Door meerdere keren voor dezelfde kleurplaat te kiezen kun je experimenteren met kleuren thema’s, tekenmateriaal zoals kleurpotloden en viltstiften, verf etc. Door dezelfde kleurplaat te kiezen kun je het beste jouw eigen tekenstijl ontdekken.

excel urenregistratie

Begin eerst met een schets

Niet alle kleuren gaan goed samen, daarom is het belangrijk om eerst met een schets te beginnen. Als je niet tevreden bent over de kleuren combinaties kun je dit gemakkelijk nog uitgummen. Als je wel tevreden bent kun je het erna compacter inkleuren met meer druk op de potlood.

Experimenteer met druk

Door doelbewust verschillende niveaus druk uit te oefenen tijdens het kleuren kun je de meest waanzinnige effecten krijgen. Een goede manier om dit te oefenen is, door een kleurplaat te herhalen. De eerste keer kleur je het in zoals je gewend bent en vervolgens ga je experimenteren met de druk. Je kunt een vlak vanaf de rand naar binnen met steeds minder druk inkleuren, dit brengt diepte in het vlak.

Werk in lagen

Door in lagen te werken kun je mooie effecten krijgen en ook speciale kleuren ontwikkelen die je niet in je potloden collectie hebt. Niet alle kleuren gaan mooi samen, daarom kun je op internet speciale tools gebruiken om erachter te komen of het mogelijk is wat je in gedachten hebt.

Houdt eens bij hoelang je over een kleurplaat doet

Kleuren is geen race het is er om ontspanning te bieden. Toch is het zeker interessant om eens bij te houden hoelang je erover doet. Een gemakkelijke manier om dit te doen is door een excel urenregistratie bij te houden.