Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
27 september 2021

Zelf een kleurplaat ontwerpen

Hoe zou jij het vinden om je eigen kleurplaat te ontwerpen en vervolgens zelf in te kleuren? Of door iemand anders? Geweldig toch? Zelf iets creëren blijft altijd leuk. Het is zelfs niet moeilijk om een kleurplaat te ontwerpen. In deze blog geven wij je een aantal tips voor het maken van je eigen kleurplaat. En blijkt je kleurplaat zo mooi te zijn dan kun je deze na afloop zelfs veranderen in een wandpaneel.

Weg met die kleurplaten

Stap 1

Begin met een leeg vel papier. Het liefst een wit A4-papier. Deze zijn vrijwel overal vandaan te halen en is het standaardformaat wat gebruikt wordt. Om de lijnen te maken die ervoor bepalen waar je moet gaan inkleuren raden wij je aan om een zwarte viltstift te gebruiken. En het liefst een fijne viltstift. Deze kan mooie en egale lijnen maken.

Stap 2

Op het internet staan heel veel instructies die je uitleggen hoe jij een eenvoudige tekening maakt. Gebruik bijvoorbeeld Google. Als je je zoekterm begint met ‘’How to draw” dan zul je vanzelf merken hoeveel leuke en vrij makkelijke tekenvoorbeelden er zijn. Je kunt het jezelf ook moeilijker maken. Er zijn tekenvoorbeelden voor beginners, maar ook voor gevorderden.

Stap 3

Begin in stappen. Werk rustig van stap naar stap. Laat je kind (of jezelf) de eigen fantasie voorbij. Je zult merken dat dit leuke resultaten zal gaan opleveren. En voor kinderen stimuleert het ook nog eens hun creativiteit. Hierdoor zullen zij sneller het tekenen onder de knie krijgen.

Laat die kleurplaten dus achterwege en maak je eigen! Kinderen vinden dit soms veel leuker en brengt ze op creatieve ideeën. Hun eigen fantasie zal hun steeds met een nieuw verhaal laten komen. Voor de kinderen is het ook leuk als zij gebruik kunnen maken van meerdere materialen. Denk aan stiften, inkt, verf en ga zo maar door. Meerdere materialen aanbieden aan kinderen zodat zij zelf kunnen combineren is erg belangrijk. Laat ze dan ook vooral met rust, zodat ze niet gestoord worden. Want een momentje voor jezelf is ook erg fijn. Ga daarom lekker op de bank zitten en zet de tv aan. Pak nog van die lekkere droge worst en geniet van je momentje. En als je kind klaar is, dan kan hij met volle trots aan jou laten zien wat voor een gave kleurplaat hij zelf heeft gemaakt. En uiteindelijk is het geen ‘mooie’ tekening, maar een goed verhaal!

Lees ook onze blog over: Creatieve manieren om je huis kleur te geven.