Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
16 augustus 2021

De invloed van kleur op je gevoelens

Kleur speelt een grote rol in het leven van de mens. Het is overal om ons heen en zonder dat we het door hebben laten we ons er sterk door beïnvloeden. Er lopen al jaren onderzoeken naar wat kleuren nu precies met ons doen en waarom dat zo is. Kleuren hebben een invloed op ons gevoel maar ook op de manier waarom wij ons gedragen. In De hersenen bevindt zich het primitieve deel van ons brein. Dit deel is verantwoordelijk voor onze gevoelend. In dit deel wordt ook de kleur perceptie geregeld. Dit is dus de reden dat gevoel en kleur zo dicht bij elkaar staat. Over het algemeen zijn gevoelens lastig te beschrijven. Het is daarom ook lastig om het gevoel dat een kleur je geeft uit te drukken in concrete woorden. Dat kleuren van invloed zijn op onze gedragingen komt vooral voort uit associaties van kleuren met bepaalde culturen en door een bepaalde biologische reactie van binnenuit op kleuren.

Het kleurenspectrum

In de basis bestaat ons kleurenspectrum maar uit 4 kleuren. Deze kleuren zijn rood, geel, blauw en groen. Geel en rood zijn de warme kant van het kleurenspectrum en groen en blauw de koude. Om de primaire kleuren heen vind je de secundaire kleuren. De secundaire kleuren zijn allemaal mixjes van de primaire kleuren. Als mensen gebruiken wij het kleurenspectrum veel als wij bijvoorbeeld aan het inrichten of aan het verven zijn. De kleuren bepalen de sfeer en de sfeer in exclusieve buitenverblijven moet toch net weer anders zijn dan de sfeer in een simpel hotel.

De warme kleuren

De twee basis warme kleuren zijn geel en rood. Rood is de kleur van energie en staat voor passie en hartstocht. De kleur rood wordt ook wel gekenmerkt als de kleur van macht en kracht. Voor sommige mensen is het juist meer de kleur van boosheid. Rood is een opvallende kleur die een kamer kan opnemen. Geel is dan weer een zachtere warme kleur. Het is de kleur van de zon en staat voor vreugde en energie. Het is een kleur die optimisme uitstraalt en geeft je denkvermogen een boost. Daarom is het de ideale kleur voor op een werkplek.

De koude kleuren

Als we het over koude kleuren hebben dan gaat het over de kleuren groen en blauw. Groen is een kleur die zorgt voor harmonie. Het is de kleur van de natuur en wordt vaak gekoppeld aan gezondheid. Het is een positieve kleur die een veilig gevoel geeft. Als je je ogen wilt laten ontspannen moet je vooral even de natuur in gaan. Groen is namelijk de meest rustige kleur voor je ogen. Blauw is de kleur die staat voor rust en reinheid. De kleur van water en van kalmte. Blauw zorgt dat je hoofd leeg wordt zodat jij je beter kan concentreren.