Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
19 augustus 2021

Help, mijn kind heeft op de muur getekend

Hoewel je als ouder doorgaans alles wat je kinderen maken wel kunt waarderen, is peuterkunst vaak wel een beetje twijfelachtig. Zeker als het op je muur zit, want het zal je maar gebeuren: je lieftallige peuter heeft een watervaste stift te pakken gekregen en speciaal voor jou een waar kunstwerk op de muur uitgetekend. Wat ga je dan doen? Laat je gelijk de stukadoor langskomen of los jij het creatiever op door het plaatsen van een wand paneel? Of is de muur misschien nog wel te redden? Lees vooral verder, wij vertellen je meer.

Een open deur

Je zult het waarschijnlijk al vaak genoeg te horen hebben gekregen, maar ook hier geldt dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Leg tekenspullen als stiften en pennen daarom altijd op een plek waar ze vooral niet bij kunnen. Daarnaast kun je ook je muur extra beschermen door afwasbaar behang te plaatsen en/of reinigbare muurverf te gebruiken. Je kunt zelfs ervoor kiezen om het tekenen op de muur wat lastiger te maken door spachtelputz te gebruiken.

Geef daarnaast je kind ook zeker de ruimte en mogelijkheden om te tekenen, maar dan wel op plekken die daarvoor bestemd zijn. Tekenen is namelijk ontzettend goed voor de ontwikkeling van je kind, dus zeker een activiteit om aan te moedigen. Zorg dus altijd voor genoeg kleurplaten, of je kunt een wand met schoolbordverf beschilderen.

Eerste hulp bij muurtekeningen

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het natuurlijk altijd voor komen, dat je kleine bengel toch nog een soort van Nachtwacht op je muur heeft gekliederd. In dat geval is de eerste vraag die je jezelf moet stellen: heb ik behang of verf dat afwasbaar is? Want in dat geval ben je al in het voordeel. Maak dan zo snel als mogelijk een doek vochtig met bruisend mineraalwater en ga het kunstwerk te lijf. Het zuurstof in het water helpt namelijk om de vlek weg te krijgen. Als de tekening te hardnekkig is kun je sopje maken met een scheutje afwasmiddel.

Vermijd echter absoluut:

  • Baking soda
  • Azijn
  • Waspoeder
  • Haarspray
  • Alcohol
  • Schoonmaakmiddel met ammonia
  • Schuursponsjes

Krijg je de muurschildering niet weg? Dan kun je altijd nog een wand paneel eroverheen hangen. Creatief en verfrissend.