Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
13 september 2022

Kleurplaten met geometrische vormen

Je hebt tegenwoordig allemaal soorten kleurplaten. Kijk maar eens op internet en je komt er al ontzettend veel tegen. Maar je hebt ook tekeningen met geometrische vormen. Dit zijn eigenlijk gewoon basisvormen. Je hebt ook ontzettend artistieke kleurplaten met geometrische vormen. In dit artikel ga ik je wat meer vertellen over geometrische vormen.  

Wat zijn geometrische vormen?

Het woord geometrische vormen heb je vast wel een keer voorbij horen komen. Of wellicht heb je er wel eens van gehoord op de middelbare school. Maar dit zijn we allemaal allang vergeten. Er zijn eigenlijk maar twee soorten vormen. Dit zijn de geometrische vormen en de niet geometrische vormen. De tweede variant wordt ook wel eens de organische vorm genoemd. Geometrische vormen zijn eigenlijk alle vormen die je met behulp van een liniaal en een passer kunt maken. Denk hierbij aan een vierkant, een driehoek en de cirkel. Met behulp van deze basisvormen kun je allemaal soorten tekeningen en vormen maken.

Het gebruik van geometrische vormen

Geometrische vormen worden veel gebruikt in de architectuur en dit is ook heel erg logisch. Vormen zijn allereerst goed berekenbaar en ten tweede moeten ruimtes en verdiepingen aansluiten op elkaar en dat gaat nu eenmaal het makkelijkst met de geometrische vormen. Tegenwoordig worden er door binnenhuisarchitecten vaker gebruik gemaakt van niet geometrische vormen. Dit doen ze om iets van fraaiheid en apartheid in een huis te krijgen. Dit is tegenwoordig namelijk helemaal hot.

Geometrische vormen in het dagelijkse leven

Veel gebruiksvoorwerpen hebben al de een geometrische vorm. Denk hierbij aan een tafel die vierkant is. Maar je hebt ook ronde of rechthoekige tafels. Je hebt ronde en vierkante borden. Dit wil zeggen dat deze van oudsher ook al gemaakt zijn door middel van een mal die weer bestaat uit geometrische vormen.

Geometrische vormen in de geschiedenis

Rond het jaar 900 voor Christus in Athene komt er een vernieuwing op gebied van de decoratie van aardewerk. Allemaal soorten gebruiksvoorwerpen worden gedecoreerd met geometrische motieven. Deze werden dan op de hals en op de buik van het aardewerk geplaatst. Hiermee werd bijvoorbeeld de vaasvorm benadrukt. Deze decoratiewijze werd al snel verspreid binnen de Griekse streken waarbij iedere regio een bepaalt kenmerk kreeg.

Tegenwoordig worden deze vormen dus ook gebruikt op kleurplaten. Daarnaast zie je de geometrische vormen ook ontzettend veel voorkomen op kunstwerken. Dit staat mooi bij een Oosters tapijt.  Let er maar eens op!