Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
16 juni 2023

Tips om beter te worden in tekenen

Je kunt groeien in je teken ontwerpen, vooral als je hierin je creativiteit in kwijt kunt. Tekenen zorgt voor ontspanning en je kunt je helemaal laten gaan in alle creativiteit die je kunt bedenken. Niks is te gek om te tekenen! Wil je beter worden in tekenen? In deze blogs geven we je tips om beter te worden in tekenen.

Oefen dagelijks

Dagelijks tekenen? Ja! Als jij beter wilt worden in tekenen dan raden wij je aan om ook elke dag iets te tekenen. Je hoeft geen uren te tekenen, al is het maar een kleine tien minuten. Door elke dag bezig te zijn met tekenen word je er ook beter in. Een topsporter sport toch ook elke dag om beter te worden? Als jij beter wilt worden in tekenen dan is het aan te raden om elke dag te tekenen, zelfs als je op zoek bent naar een betondesign vloer dan kun je tussendoor een tekening maken. Meer informatie over betondesign vloeren vind je op deze website.

Durf fouten te maken

Om beter te worden in tekenen zijn fouten maken juist goed. Je moet niet bang zijn om fouten te maken, want daar leer je juist van. Als je bijvoorbeeld een portret aan het tekenen bent en de verhoudingen van het gezicht kloppen niet, dan is dat voor de volgende keer een leermoment om hier beter op te letten. Tekenen moet leuk blijven en je moet geen paniek hebben om een fout te maken. Dan probeer je het de volgende keer toch opnieuw?

Experimenteer met materialen

Teken je altijd met potlood, pen of met houtskool? Wanneer je altijd met hetzelfde materiaal tekent kun je ook niet oefenen met verschillende soorten effecten van welk materiaal. Zo kun je met potlood mooi schetsen en met pen kun je dikke en dunne lijnen maken. Probeer elke week een nieuw materiaal uit en misschien kom je erachter dat je een ander nieuw favoriet materiaal hebt.

Kijk hoe anderen tekenen

Iedereen heeft een eigen tekenstijl, wat hun tekeningen uniek maakt. Je kunt ook van anderen leren hoe ze tekenen. Bekijk hoe zij beginnen met een tekening en welke stijlen ze gebruiken. Maken ze gebruik van dikke en dunnen lijnen of hebben ze een hele andere stijl? Zo kun je ook eens een nieuwe techniek oefenen.

Klik hier voor onze blog over tekenen.

Zorg dat tekenen een ontspanning blijft

In een dag word je niet beter in tekenen, want het heeft tijd nodig. Probeer tekenen daarom altijd als een ontspanning te zien en niet als een wedstrijd die je moet halen. Zorg dat het een leuk leerproces blijft en dat je er elke dag nog plezier in beleeft. Ook als je een dag geen creativiteit hebt is dat geen probleem en neem jezelf niet kwalijk.

Lees ook deze blogs: “Ideeën wat je kan tekenen” en “Creatief zijn met kleuren