Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
17 augustus 2022

kleurplaten voor kleine kinderen

Het is altijd leuk om lekker met je kleine te knutselen en dingetjes te maken, maar kleuren is voor de meeste kinderen hun favoriete uitlaatklep. Het mooie aan tekenen is dat je goed kan zien aan de tekeningen in welke levensfase het kind zit. De ontwikkeling van je kleintje is hartstikke goed zichtbaar doormiddel van tekeningen.

De cognitieve ontwikkeling van kinderen doormiddel van kleuren

De ontwikkeling van kinderen verloopt in verschillende fasen.

0-2 jaar oude kinderen

De fasen 0 tot 2 jaar, is de fase dat het kind licht en donker begint te onderscheiden. Het kind maakt kennis met beelden. Het kind begint te leren en experimenteren met verschillende materialen wat het kan maken.

2-4 jaar oude kinderen

Als een kind 2 jaar of ouder is, begint de fijne motoriek zich te ontwikkelen. Je kind kan nu krabbeltjes op papier maken en begint te experimenteren met kleurtjes en misschien al wat vormen. Ook geven de kinderen al betekenis aan wat ze gemaakt hebben.

Van 4-10 jaar oude kinderen

Vanaf ongeveer 4 jaar oud, ontstaan er duidelijke patronen, lijnen en herkenbare voorwerpen, mensen of dieren in de tekeningen van kinderen. Deze worden duidelijker naarmate het kind ouder wordt. Het kind wordt zich ook steeds bewuster van omgeving en gevoel en kan beide verwerken in een tekening. Zo kunnen ze ook op voorwerpen betekenis geven. Ze kunnen speelgoed met hun naam herkennen aan de naam. Zeker na een jaar of 6 wanneer kinderen overal hun naam op beginnen te zetten!

Gratis kleurplaten voor kleine kinderen

Hieronder hebben we leuke kleurplaten voor kleine kinderen bij elkaar gezet! Kopieer te afbeelding en print hem zelf uit om te beginnen!

Kroky Krokodil

Krokodil kinder kleurplaat
Kroky Krodil kleurplaat

Enzo de ezel

Ezel kinder kleurplaat
Enzo de ezel

Sludge de Slak

Slak kinder kleurplaat
Sludge de Slak

Randy Rendier

Rendier kleurplaat voor kinderen
Randy rendier

Supercool vliegtuig

Supercool vliegtuig kinder tekening
Echt wel een supercool vliegtuig!

Pip de Puppy

Pip de Puppy tekening
Pip de Puppy