Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
2 december 2022

Zelf kleurplaat maken van foto omgeving 

Niet iedereen houdt van een abstracte kleurplaat met geometrische vormen. Het is tegenwoordig erg makkelijk met de digitale media om zelf een mooie kleurplaat te maken. Daar zijn verschillende manieren voor. Met een zelfgemaakte kleurplaat kun je precies dat inkleuren wat je wil. Zo kun je, een mooie tip van de omgevingsdienst, ook heel mooi zelf een kleurplaat maken van een foto van je omgeving.  

Foto maken van je omgeving 

Een prachtig stuk bos, de vlinders in je tuin, je huis. Er valt zoveel moois vast te leggen op een foto. Wil je vanuit een foto een kleurplaat maken? Let er dan wel op dat je in een omgeving bent waar je een foto van mag maken. Let daarbij ook op, op de aanwezigheid van andere mensen. Je mag namelijk niet zomaar iemand herkenbaar fotograferen. Dat is ook de reden waarom op de afbeeldingen van Google Maps gezichten vervaagd zijn, zodat de personen niet direct herkenbaar zijn.  Nog een aandachtspunt is dat je een foto moet hebben met redelijk wat contrasten. Anders is het daarna moeilijk om er een goede kleurplaat van te maken.

Het leuke van een kleurplaat van je omgeving is dat het heel mooi een aandenken vormt. Dit maakt het ook speciaal voor als je bijvoorbeeld een kleurplaat maakt van je huidige woning als je binnenkort gaat verhuizen. Zo heb je een mooie herinnering aan het huis. Heb je een kind dat moeite heeft met veranderingen dan kan ook bijvoorbeeld vast een kleurplaat van het nieuwe huis helpen in het proces. Zo maak je al kennis immers met het nieuwe huis. Het kan een stukje bijdragen in de overgang van de verhuizing. 

Hoe ga je zelf een kleurplaat maken van een foto 

Als je eenmaal een mooie digitale foto hebt van je omgeving, dan kan de volgende stap beginnen. Van de foto een kleurplaat maken. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is vaak een fotobewerking app op je smartphone en een printer om de kleurplaat uit te printen.  

Wil je liever met de laptop aan de slag om van de foto een kleurplaat te maken? Dan kun je gebruik maken van het bewerkingsprogramma Word. Je maakt dan eerst een leeg document aan en daar plak je via de knop ‘invoegen’ een foto in het bestand. Vervolgens dubbel klik je op de foto. Hierdoor kom je in het tabblad ‘opmaak’. Nu heb je verschillende keuzes waaruit je de keuze artistieke effecten moet gaan. Vervolgens kies je het effect ‘fotokopie’. Daarna ga je naar ‘kleur’ en kies je een zwart wit optie. Daar zijn er meerdere van dus probeer gewoon even uit wat het mooiste is. Wil je nog iets meer finetunen? Dan kan je bij ‘correcties’ nog de hoeveelheid grijsinvulling naar eigen smaak aanpassen. 

Is de foto naar wens? Dan kun je de foto uitprinten. En, zie daar: een prachtige kleurplaat van een foto. Soms is het effect zo mooi, dat alleen de zwart wit foto al mooi genoeg is om in te lijsten en in de kamer op te hangen. Tegenwoordig zijn de effecten zo mooi dat het net lijkt alsof iemand het geschetst heeft. Dat is een stuk goedkoper dan een schilder inhuren. Hoewel je het daarmee natuurlijk niet mag vergelijken. Daar zit ook een hoop artistieke inspanning in, die je niet zo kunt vergelijken met een afbeelding van een foto. Toch misschien maar heerlijk kleuren…