Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
4 januari 2023

Ruimtelijk inzicht trainen met tekenen

Kinderen die op een jonge leeftijd beginnen met het trainen van ruimtelijk inzicht, hebben minder ongelukjes. Denk bijvoorbeeld aan het stoten, botsen of vallen. Kinderen beginnen met het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht vanaf hun kleutertijd. De ontwikkeling wordt aangewakkerd door de toename in motorische vaardigheden. Kinderen beginnen steeds meer de ruimte om zich heen te verkennen, zowel de ruimte om hun heen als ook ruimte die ze zelf kunnen creëren doormiddel van poppenhuizen en bouwblokken.

Begin simpel

Je wilt natuurlijk dat je kind goed mee kan met de rest van zijn klas en zich goed ontwikkeld op alle gebieden. Begin daarom vroeg met het stimuleren van de motorische ontwikkeling, dit kan al heel simpel doormiddel van leren stapelen. Bouwblokjes zijn hier natuurlijk perfect voor. Wil je wat meer uitdaging bieden? Kijk of je wat lege doosjes, wc rolletjes of andere stapelbare voorwerpen hebt die niet zwaar zijn of makkelijk kapot kunnen. Je kunt je verbeelding erop los laten. Vormen inkleuren binnen de lijntjes is ook een goede oefening voor de motoriek.

Maak kleurplaten

Voor de kinderen die gek zijn op kleuren en tekenen zijn er talloze uitdagende spelletjes op papier om ruimtelijk inzicht te trainen. Laat je kinderen bijvoorbeeld een bestaand plaatje na tekenen of overtrekken door het plaatje op het raam te plakken met een leeg blad overheen waar ze de tekening op kunnen maken. Zodra er goede vooruitgangen geboekt worden kan je het wat moeilijker maken door de tekening niet meer over te laten trekken maar na te tekenen.

Kleurplaten in het onderwijs zijn ook erg belangrijk. In deze blog lees je waarom!

lijntjes tekenen

Trigger de fantasie

Als je merkt dat je kind het helemaal doorheeft kan je hem of haar vragen om te tekenen hoe een ruimte in huis eruit ziet, zonder dat ze in die ruimte zitten. Deze oefening stimuleert niet alleen het ruimtelijk inzicht maar ook hun fantasie. Vraag ook vooral om de meubels te verplaatsen in de tekening, dit zal ervoor zorgen dat ze spelenderwijs praktisch leren kijken naar de ruimte.

Heb je ontdekt dat je een kleine architect in huis hebt? Wat denk je ervan om ze uit te dagen door het huis te laten tekenen met meer kamers of ruimtes. Hierbij ontwikkel je steeds meer het denk vermogen , visueel en ruimtelijk inzicht. Opeens verschijnen er garages, extra kamers en kelders die je wellicht altijd hebt gewild! Maak er een uitdaging van om je kind zo veel mogelijk te laten werken met de ruimtes die er zijn, vergeet de kruipruimte onder het huis ook niet, zodat alle ruimtes worden benut in hun fantasie.

Sommige architectuur keuzes van je kleine spruit kunnen je zelfs brengen op ideeën. Wist je bijvoorbeeld dat de kleine kruipruimte uitgraven bijna altijd mogelijk is? Zo creëer je een kelder en meer ruimte die je altijd hebt gewild en breng je ook nog eens de fantasie van je kleine tot leven!