Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
25 juni 2022

Kleurplaten in plaats van nog meer beeldscherm 

Het is als je even rust wil heel verleidelijk om je kinderen lekker lang naar een beeldscherm te laten kijken. Wie heeft dat nu nog nooit gedaan als ouder? Maar of dat zo goed is voor het kind? Een keertje kan heus geen kwaad, maar als het erin sluipt dat dit een gewoonte wordt? Dan is het misschien tijd om naar andere manieren te gaan zoeken. Op die manier leert je kind zich beter zelf te vermaken. Hoe? Nou, dat kun je onder andere doen met slim gebruik van kleurplaten. 

Even een extra aandachtspunt

Het kan natuurlijk zijn dat je er zelf als ouder wel heel erg scherp op bent dat je kind niet te veel voor het scherm zit. Alleen misschien is de oppas daar wat makkelijker in is. Ga je dan een keertje naar Valkenburg een weekendje weg? Dan kan het zijn dat je kind in dat weekend nogal veel beeldscherm krijgt. Het advies? Misschien verwacht je nu een kleurplaat advies. Maar, dat zit er nu even nog niet in. Het is namelijk niet erg dat dingen even anders gaan als er een oppas is. Het is alleen zo dat als je regelmatig oppas hebt, dat het dan wel fijn is als de oppas ook wat voor structuur en regels zorgt. In dat geval kan het helpen als een oppas samen met het kind gaat kleuren met kleurplaten. Overleg dit eerst, misschien heeft de oppas ook nog wel leuke andere ideeën. 

Hoe ga je over tot minder beeldscherm en meer kleurplaat? 

Het antwoord zit hem in het zoeken naar alternatieven. Activiteiten die je kind alleen kan doen, zonder beeldscherm, zoals een kleurplaat inkleuren, zijn erg handig. Maar er zijn natuurlijk meer activiteiten te bedenken voor je kind dan alleen kleurplaten. Zorg bijvoorbeeld voor wat uitdagend speelgoed en ga met je kinderen regelmatig offline dingen doen, zoals wandelen in het bos. Er valt daar altijd veel te zien en te ontdekken… Dat zal ook kunnen helpen. 

weekendje-weg-valkenburg

Is je kind helemaal weg van een bepaalde tekenfilmserie? 

Dan kun je ervoor kiezen om kleurplaten van de betreffende hoofdpersonen hier op de website te zoeken. Staat het er niet bij, dan zal er ook vast wel ergens anders op het internet een leuke kleurplaat te vinden zijn. Op deze manier kan je kind toch nog bezig zijn met de tekenfilmserie, maar in een andere vorm. Namelijk door te kleuren. 

Houd het kleuren afwisselend 

Telkens dezelfde soort kleurplaten kunnen gaan vervelen. Elke keer hetzelfde materiaal gebruiken ook. Dus varieer, afhankelijk van de leeftijd van je kind bijvoorbeeld, met kleurpotloden, wasco en waterverf. Op die manier krijg je kind ook wat afwisseling.