Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
14 september 2022

Wat zijn de voordelen van kleuren?

Iedereen heeft het wel eens getekend, maar niet iedereen is even goed in tekenen. Toch is kunnen tekenen heel erg handig. Leer in deze blog alle voordelen van kleuren.

Hersenen

Tekenen is erg goed voor je hersenen. Iedereen heeft wel eens de drang gehad om iets te tekenen. Het is niet iets persoonlijks. De hersenen zijn eigenlijk zo ingericht dat we eigenlijk altijd iets willen maken, bedenken of ontwikkelen. Met tekenen zorg je er eigenlijk voor dat de puurste vorm van jouw idee tot uiting komt.

Tekenen heeft een aantal positieve invloeden op onze hersenen.

Dopamine, endorfine en serotonine

De stofjes dopamine, endorfine en serotonine komen vrij wanneer je tekent. Deze stofjes zorgen in je brein voor een geluksgevoel. Dit houdt dus in, dat tekenen zorgt voor een geluksgevoel.

Goed voor je hand-oog coördinatie

Tekenen is goed voor je hand-oog coördinatie. Hoe vaker je tekent, hoe beter deze coördinatie wordt. Op deze manier leer je beter inschatten en perspectieven vastleggen.

Hersenstam

Er is een kans dat jouw hersenstam kan verbreden door te tekenen. De hersenstam is belangrijk voor bepaalde functies. De hersenstam is onder andere belangrijk bij ademhaling, lichaamstemperatuur, hartslag en de bloeddruk. Dit zijn ook wel de vitale functies.

Inspiratie

Tekenen levert je ook veel inspiratie in het leven. Door veel te tekenen krijg je een andere kijk op veel dingen op het leven. Zo ga je onder andere meer letten op verschillende contouren. Daarbij zijn verschijnen vaak de voorwerpen wat een tekenaar op een dag ziet, dezelfde dag op het doek.

Intuïtie

Je intuïtie wordt verder ontwikkeld door te tekenen. Door een betere intuïtie leer je gemakkelijker situaties inschatten.

Cognitieve functies

Tekenen versterkt cognitieve functies. Men leert door te tekenen beter patronen erkennen. Daarnaast heeft patronen erkennen nog een andere functie. Wanneer je patronen leert erkennen, kan je jezelf ook beter aanpassen in verschillende situaties.

Herinneringen

Herinneringen en ervaringen worden beter opgeslagen door te tekenen. Dit is hetzelfde met schrijven. Wanneer mensen iets opschrijven, wordt het ook beter onthouden.

Alertheid

Tekenen levert ook een positieve toename op het gebied van alertheid. Mensen die veel tekenen zijn vaker alerter, dan mensen die niet veel tekenen.

Andere effecten van tekenen

Tekenen is ook een veel gekozen hobby om tot rust te komen. Door creatief te zijn met kleuren, kan je jouw hoofd helemaal leeg maken. Je hersenen kunnen namelijk niet meerdere dingen tegelijk. Dus wanneer jij aan het nadenken bent, over welke kleur je gaat gebruiken. Kunnen jouw hersenen niet nadenken over zaken die jou stress opleveren.

Tekenen is niet alleen voor de creatieve mensen onder ons. Er zijn genoeg manieren wat het kleuren nu veel leuker maakt. Er zijn ondertussen als robots die jou laten zien, hoe je bepaalde figuurtjes moet tekenen. Zo kan je op een leuke manier leren tekenen. Bovendien zijn er ook kleurboeken voor volwassenen. Op deze manier is tekenen niet alleen voor de jonge generatie, maar ook voor de oudere generaties. Wie weet hangt jouw tekening over een paar jaar wel in een museum als een van de bezienswaardigheden van Amsterdam.