Leuke kleurplaten om zelf te printen!
Anna Kasan
16 juni 2023

Zijn er zonnepanelen in de kleur van dakpannen?

In deze moderne wereld zijn zonnepanelen populairder geworden als een duurzame en efficiënte manier om groen energie op te wekken. Maar hoe zit het mit de verschillende kleuren van zonnepanelen? Zijn er zonnepanelen beschikbaar die de kleur van dakpannen hebben of bestaan deze niet? In deze blog zullen we dieper ingaan op deze vraag. Lees verder om meer te weten te komen!

Voordelen van zonnepanelen

Het milieu en duurzamere keuzes maken, wordt steeds belangrijk. Daarom zijn zonnepanelen uit een goede uitkomst om gebruik te kunnen maken van schone energie. Zonnepanelen hebben veel voordelen. Hier zullen we er een aantal benoemen. Een van de belangrijkste voordelen is dat ze het mogelijk maken om heel wat geld te besparen op langer termijn. De energie die jij thuis gebruikt wordt namelijk gehaald uit het zonlicht door middel van de zonnepanelen. De aanschaf van zonnepanelen is een investering, maar naar een aantal jaar zal je deze terug gaan verdienen en ben je niet meer afhankelijk van energieleveranciers. Daarbij is het niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat. Bij het omzetten van zonne-energie naar stroom komen geen broeikasgassen en CO₂ vrij zoals bij fossiele brandstoffen. Ook is het kopen van zonnepanelen een slimme duurzame investering waarbij je weinig onderhoud hoeft te verrichten.

Normale kleur van zonnepanelen

Traditionele zonnepanelen zijn vaak zwart of blauw. Deze “normale” kleuren zijn voordeliger in aanschaf en leveren ook betere opbrengsten op dan zonnepanelen in een andere kleur. Daarom kiezen de meeste mensen ook voor zonnepanelen in de kleur zwart of blauw.

Zonnepanelen in de kleur van dakpannen?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar. Denk hierbij aan de kleuren; rood, groen en ook zijn er zonnepanelen die transparant zijn.

De traditionele blauwe of zwarte zonnepanelen kunnen behoorlijk vloeken met rode dakpannen. Een goede oplossing hiervoor zijn rode zonnepanelen. Deze sluiten aan bij het dak van je huis. Er zijn dus zonnepanelen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om de kleur en de textuur van dakpannen na te bootsen. Deze zonnepanelen worden ook wel dakpan-zonnepanelen genoemd. Ze zijn ontwikkeld om een naadloos overeen te komen met de bestaande dakbedekking. Hierdoor vallen de zonnepanelen minder op en blijft de esthetiek van de dakpannen. Het nadeel aan deze rode zonnepanelen in de kleur van dakpannen, is dat ze duurder in aanschaf zijn en kunnen ze iets minder opleveren dan de standaard zwarte zonnepanelen.

Ben jij dus op zoek naar zonnepanelen in de kleur van je dakpannen? Dan hebben we goed nieuws voor jou want deze bestaan! Wel moet je gaan beslissen of de duurdere aanschafprijs en het feit dat ze minder opleveren dan de standaard zonnepanelen, het waard is.

Meer informatie over kleuren? Lees dan onze blogs over: de beste kleuren voor je huis kleurplaat en heel eenvoudig een huis tekenen of lees hier meer over schaduw en licht in je tekeningen